Érezd jól magad, érezd a szabadságot!

 
Románia
Románia szép ország, kedves emberekkel, finom ételekkel és csodálatos természeti környezettel. Látni és érezni kell ezeket a helyeket. Fogadják el tehát a kihívást és fedezzék fel Románia szépségeit, az esetleges furcsaságokkal együtt. Tárt karokkal és nagy lelkesedéssel várjuk Önöket. Büszkék vagyunk arra, hogy ebben a nagyszerű országban élünk.

A Pokat panziót Erdélyben találják meg, amely nagyszerű úticél bárkinek, aki szereti a természetet, a kultúrát és a sportokat. A férjem ezen a tájon nőtt fel, rengeteg érdekes dolgot tud mutatni és sok mindenről tud mesélni Erdély kulturális értékeivel kapcsolatosan és olyan helyekre tud elkalauzolni, amelyek nemcsak turisztikai szempontból érdekesek.

A sportolási lehetőségek itt kimeríthetetlenek, lehet sétálni a közeli erdőkben, lehet biciklizni, úszni vagy egyszerűen csak élvezni a nyári természet csendjét. Télen is van lehetőség sportolásra, alig 1 km-re innen nagyon jól felszerelt sípályák vannak, de hószánokat is lehet bérelni, hogy ne maradjunk ki a havas élményekből. A nap végén pedig használhatják egyszerű de hatékony szaunánkat, ahol megszabadulhatnak a fizikai és mentális stressztől, bár a friss levegőn való tartózkodás és a gyönyörű látvány után aligha érezhetik stresszesnek magukat.

Ez az Önök esélye arra, hogy megszabaduljanak a Romániával kapcsolatos előítéleteiktől. Ha nyelvi gondjaik lennének; Gigi perfektül beszél románul és magyarul, én is beszélem ezt a két nyelvet, igaz némi akcentussal, de beszélek hollandul, angolul és németül is, úgy hát… nincs ok aggódásra. Miért NE választhatnák tehát Romániát mint úticélt.
Gyergyói-medence
A természet minden csodájával megáldott Erdély keleti részén húzódik meg “Székelyföld Árkádiája”, a hegyek közé szorult Gyergyói-medence, melyet a negyedkorban kiemelkedett vulkanikus vonulatok zártak közre. Határát keleten a Gyergyói-havasok (Pricske-1543 m) kristályos-palás, nyugaton pedig a Görgényi-havasok (Mezőhavas-1777 m) vulkanikus vonulatai képezik. Tengerszint feletti magassága 740-820 m között váltakozik és a Maros folyásának tengelyvonala irányába lejt. A medence központja, Gyergyószentmiklós város kilenc község gyűrűjében helyezkedik el (Gyergyócsomafalva, Gyergyóalfalu, Gyergyóújfalu, Gyergyóditró, Borzont, Gyergyószárhegy, Gyergyókilyénfalva, Tekerőpatak, Gyergyóvárhegy). Fő közlekedési útvonala a 12-es országút, amely összeköti Csikszeredával és Maroshévizzel. Parajd irányába a 13B jelzésű út vezet a Bucsin-tető (1278 m) nevű hágón keresztül, Székelyudvarhellyel a Libán-tetőn (1000m) át vezető 138-as megyei út köti össze.
Gyilkos-tó
A Gyilkos-tó természetes vögyelzáródás által keletkezett, valószinűleg 1837 nyarán. Neve az idők folyamán többször is változott. Eredeti neve a Veres-tó, amelyet a tavat tápláló Vereskő-patakról kapott. A Gyilkos-tó nevet Orbán Balázs vitte be a köztudatba. A népi névmagyarázat összefüggésbe hozza a gyilkos és vörös jelzőket azzal a legendával, miszerint az összeomló hegy maga alá temette a völgyben legelésző juhnyájat esztenástól, pásztorostól és a felszivárgó vér sokáig vörösre festette a tó vizét. Más vélekedés szerint a tó a fenyőerdőt “gyilkolta meg” és “ma a vizből kiemelkedő csonkok, mint valamely székely közösség elhagyott temetőjének korhadó kopjafái figyelmeztetik a vándort a mulandóságra – memento mori…” (L. Gyárfás Győző)
Békás-szoros
A Békás-szoros a Gyilkos-tó közvetlen folytatásaként a Békás-patak felső völgyében található. A Keleti-Kárpátok legismertebb, legszebb, legmonumentálisabb harántvölgye. A környező hegycsúcsok átlagmagassága 1300 m és ezek 200-300 méteres, meredek sziklafalakkal szakadnak a szurdokba. A szoros teljes hossza 5 km. Ritka növényei közül a havasi gyopár a leghíresebb.
Likas-zsomboly
A Likas-zsomboly a ritka, függőleges aknabarlangok csoportjába tartozik, a Likas hegység északi oldalában, 1650 m magasságban fekszik. Teljes hossza 51 m és három elkülönülő része van. A 34 méteres kürtő alján három méteres jégdugó van, nyáron a jégdugó nyugati részén szűk nyilás képződik, ezen át lehet az alsó barlangba lejutni, amelynek mélysége 17 m és törmelék ún. “álfenék” zárja el. Az aknabarlang állandó hőmérséklete +3C, nyár elején a leglátványosabb, mert a falakat csillogó jégréteg fedi, az áthajlásokban jégdrapériák és jégcsapok találhatók. Az aknabarlang látogatása a fokozott balesetveszély miatt kizárólag hegymászó felszereléssel lehetséges.
Fontosabb látnivalók Gyergyószentmiklóson
- a Szent Miklós szobor a főtéren, a város névadó szentjéről;
- a református templom szintén a főtér disze. Épitési ideje 1895-1899;
- a római katolikus templom a főtérről látszik, a Márton Áron utcában található. Épült 1753-1757 között, a város legrégebbi műemléke;
- az örmény katolikus templom (1730-1734), a görög katolikus templom, valamit a zsinagóga;
- az örmények által épitett barokk stilusú épületek a főtéren és közelében;
- a Tarisznyás Márton Múzeum gazdag népművészeti, régészeti anyaggal rendelkezik;
Gyergyószárhegy
A falu nevezetes épitménye a Lázár család kastélya, ahol Bethlen Gábor is nevelkedett kisgyermek korában (édesanyja Lázár Fruzsina volt). Lázár István, Bethlen Gábor rokona és bizalmas hive reneszánsz kastélyt épittetett régi udvarháza helyén. A kastély késöbb többször súlyosan megrongálódott, egyszer le is égett, és a XVIII. században újra fölépitették, de ez is tönkrement. A kastélyt restaurálták, az egyik helyreállitott bástyában múzeumot rendeztek be.
Gyilkos-tó, Békás-szoros, Likas-Zsomboly
A Keleti-Kárpátok egyik legismertebb és legtöbbet reklámozott tájképe a fenyőcsonkokkal teletűzdelt Gyilkos-tó, háttérben az alvó oroszlánhoz hasonlitó Kis-Cohárd sziklafalaival. E csodálatos látványról Orban Balázs a “Székelyföld leirása” cimű művében igy ir: “A legmeglepőbb, legmegragadóbb képek egyike áll előttünk. Még az is, ki Felső-Olaszországnak nagyszerű és Svájcnak ünnepelt tavait látta, bámulattal fog e látvány előtt megállni. Nagyobbszerű tüneményt talán igen, de szebbet, vonzóbbat nem rejtenek a havasok keblökben”.
Súgó barlang
A Súgó-barlang turisztikai, természeti ritkaság, védett terület, Gyergyószentmiklóstól 13 km-re található. A barlangról az első szakleirás az 1930-as évekből származik, eddig három ismert bejárata van és három szintje, melyekből kettő száraz és egy vizes járat. A folyosók és központi repedések találkozásánál alakultak ki a barlang nagyobb termei (Buzogányterem, Ödönterem, Létrásterem, Gyökérterem, Szószék, Rókák terme, Omlás terme). A barlang valamennyi járatában a sztalagmitok es sztalaktitok páratlan példányait találjuk.
Tusnádfürdő, Szent Anna - tó, Mohos Tőzegláp
Tusnádfürdő természeti adottságai a borvizforrások, a széndioxidos kigőzölgések (mofetták), a tiszta levegő és a gyönyörű táj. Az üdülő és fürdőtelep Csomád és a Sólyomkő közé ékelődik, a tusnádfürdői szoros tengerszint feletti magassága 606 m. Tusnádfürdő éke a Csomád tetején levő ikerkráter, melyben a Szent Anna-tó és a Mohos tőzegláp helyezkedik el.

A Szent Anna-tó krátertó, mely Közép-Európa egyedüli épen maradt vulkáni kráterében található. Természeti ritkaság, védett terület. Tengerszint feletti magassága 950 m, vize az egyszer desztillált viznél is tisztább. A kerülete 1737 m, felülete 95280 m2, legnagyobb mélysége 8,3 m. Alakja csaknem szabályos kör.

A Mohos-tőzegláp a Szent Anna-tó ikerkráterében található, átmérője 800 m, területe 80 ha, mélysége 10 m, tengerszint feletti magassága 1050 m. A jégkorszaki maradványnövényeknek is otthont adó vastag tőzegmoha lassan belepi egész felszinét – a csillogó tengerszemek mérete és száma egyre fogy. Érdekes rovarevő növénye a harmatfű (drosera).
Szováta - Medve-tó
Szováta Maros megye és egyben Erdély egyik leghíresebb fürdővárosa. A fürdőtelep leglátogatottabb helye a Medve-tó partján épült strand. A tó vize igen nagy sótartalmu, és hőmerséklete rétegenként változó. Bizonyos mélységekben az 50-70C-ot is eléri. A tó vizében szinte alig lehet úszni, mert a tömény sóoldatban valósággal lebeg az ember. A másik tó a Fekete-tó is kedvelt fürdőhely. Nevét sok szerves anyagot és klort tartalmazó fekete iszapjától kapta. Az üdülővárosban sok forrás is van, melynek a vizét ivókurára használják. Szovátát főként a reumatikus betegségekben és női bajokban szenvedők látogatják.
Parajd
Parajdon van Erdély egyik legismertebb sóbányája, és ezen a környéken fakad Erdély legtöbb forrása. Bányáit már a romaiak is műveltek, és sós fürdői ma is látogatottak. Ritka nevezetessége a bányatelep fölött emelkedő hegy hatalmas sósziklája.
Korond
Korond neve egyet jelent a népi kerámiával, taplótárgyak készitésével, szövéssel, fonással, famegmunkálással. Jellegzetes korondi kép a főút menti állandó vásár. Itt kerámia termékek, fafaragványok, szalma- és gyékénytárgyak tömkelege fogadja a látogatót. Az itt feltörő sósvizek, meszes lerakódások eredménye a korondi aragonit, amelyet diszkőnek is használnak.
Farkaslaka
Farkaslaka Tamási Áron szülőfaluja, rokonsága ma is itt él. Az iró szülőháza ma emlékház, közel 150 éves, faboronás, zsindelyes épület. Szülőházában emlékszobát rendeztek be, s a házat emléktáblával jelölték meg. Az irót kivánsága szerint szülőfalujában temették el, sirja a falu szélén, a templom dombján található.
Csíksomlyó
Az 1440-es években szerzetesek telepedtek le Csiksomlyón. Gótikus stilusú templomukat és a kisebb méretű, ugyancsak gótikus stilusú kolostort 1442-1448 között épitették. A székely nép körében már a XV. században virágzott a Boldogságos Szűz Mária tisztelete, ünnepein a környék népe Somlyón gyűlt össze. A kegyszobor a XVI. század elején (1510-1515) reneszánsz stilusban készült hársfából, alkotója ismeretlen. A világon ismert kegyszobrok közül a legnagyobb, magassága 2,27 m. A Napba Öltözött Asszonyt ábrázolja, akinek a lába alatt van a hold, feje körül pedig tizenkét csillagból álló koszorú.
Az 1661-es templomégéskor sértetlen maradt. A hagyomány szerint a tatárok egyik vezére el akarta rabolni nagyon értékesnek gondolván, ám az olyan súlyos lett, hogy nyolc ökör sem tudta elvontatni. Mérgében a vezér kardjával megsebezte a szobor arcát és nyakát. Ezek a sérülések ma is láthatók. A csiksomlyói pünkösdi búcsú és zarándoklat ma már a világon szétszéledt egész magyarság ünnepe, mely közös múltunkat, közös kultúránkat, és jövőbeli - remélhetőleg egyre szorosabbá váló – összetartozásunkat jelképezi.

Ezenkivül még számos szines programmal várjuk vendégeinket mint lovaglás, horgászás (pisztrang), hószánazás, sielés, szánkózás, korcsolyázás a fedett műjégpályán.
Más javaslatok
Meglátogathatsz olyan szép városokat is, mint a történelmi hely Segesvár, az izgalmas Brassó vagy a vonzó Udvarhely. Menj vásárolni, nézz körül, fedezd fel a szép helyeket, pihenjen a teraszon, és élvezd a hangulatot.